Novinarske nagrade DNS, 2014

Novinarske nagrade DNS, 2014
Voranc Vogel, Delo, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija)

Zmagovalna fotografija v kategoriji posamične fotografije prikazuje mimoidočo osebo v trenutku, ko ji brezdomec ponudi nakup časopisa. V današnjih časih izgubljanja temeljnih človeških vrednot in pomanjkanja solidarnosti gledalca potopi v spraševanje o lastnem odnosu do intimne stiske brezdomca, njegove socialne izključenosti. Na preizkušnjo postavlja našo empatijo, ali smo sposobni občutiti stisko drugega in mu po svojih močeh pomagati. Angažirana družbena fotografija, ki preizprašuje posameznika in družbo.

Jošt Franko, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža)

Reportaža o kmetovanju na frontnih črtah v Gazi je izstopala izmed prispelih serij fotografij tako po kakovosti posameznih fotografij kot po smiselnem izboru v reportažo zbranih fotografij. Pripoveduje zgodbo o otroškem vsakdanu, ki ga narekuje s strani močnejših in njihovih interesov vodena lokalna in globalna politika, v okviru katere so otroci prisiljeni preživljati svoje otroštvo. Avtor se močno zaveda njihove vsakodnevne borbe za preživetje, neopazno jih spremlja in zapisuje njihove zgodbe.

Matej Leskovšek, Planet Siol.net, pohvala fotografske porote za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (za reportažo)