Novinarske nagrade DNS, 2019

Novinarske nagrade DNS, 2019
Blaž Samec, Delo, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija)

Nagrajena fotografija je nastala v Firencah med sprevodom finalistov tekmovanja v zgodovinskem nogometu (Calcio storico). Pred finalno tekmo na trgu Santa Croce, se tekmovalci sprehodijo po ulicah mesta. Avtor je z izrazito sredinsko kompozicijo premišljeno ustvaril okvir za napetost, ki gledalca vodi naravnost v žarišče – intenziven, rahlo navzdol usmerjen, surov pogled, ki izraža strast in popolno predanost igri.

Luka Cjuha, Dnevnik, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža)

Poroto je najbolj prepričala reportaža z naslovom Poberejo in odpeljejo vse – od poginjenega papagaja do slona. To očem skrito dejavnost, je avtor prikazal na neposreden in obenem preprost način. Brez moraliziranja in pretirane patetike, čeprav je tema skrajno občutljiva, saj gre za stik s smrtjo in razpadanjem, kar nas navdaja z gnusom in odporom. Gre za, kot pravi avtor »krepke, pogumne in trpežne fante, ki ne glede na vreme, letni čas ali uro na terenu opravljajo zelo nehvaležno delo – pobiranje živalskih kadavrov. Imenujejo se higieniki, njihova delodajalka pa je veterinarsko-higienska služba.« Pristop avtorja je kreativen, fotografije pa kompozicijsko in likovno dovršene.

Jaka Gasar, Dnevnik, pohvala porote s področja novinarske fotografije

Pohvaljena fotografija je kot nekakšna živa slika iz drugega časa, kot igra nevidnih proti vidnim, ki jih nočemo oziroma ne želimo videti. Fotografija sicer od gledalca zahteva napor, ker je zagonetna, ker ta ne ve kaj gleda, ga ne pušča ravnodušnega, a je obenem njen učinek močno odvisen od besedila. Gre namreč za fotografijo Muhammada Nod Muhammada, migranta iz Afganistana. Fotografija je nastala na vlaku, s katerim je bil poslan do Niša.