Novinarske nagrade DNS, 2020

Novinarske nagrade DNS, 2020
Gašper Lešnik, Mladina, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija)

Na pomislek, da stvaritev ikonične podobe v klasičnem pomenu besede zaradi čedalje bolj razpršenih mediatorjev ni več možna, morda odgovarja prav nagrajena fotografija. Neobičajen pogled od zgoraj, ravno prav odmaknjen, da dovoli kritičen razmislek o nenasilnih, duhovitih ali kar simpatičnih demonstracijah, ki niso »zatežene«. Ponuja kreativen pogled na kreativno izigravanje omejitev prepovedi zbiranja na javnih prostorih. Podoba je fotografsko in likovno dovršena. Je lahkotna, pozitivna in optimistična ter v tem smislu nujna.

Voranc Vogel, Delo, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža)

Nagrajena reportaža sledi žlahtni tradiciji fotožurnalizma ter podeljuje glas šibkejšim in običajno preslišanim. Gre za družbeno angažirano zgodbo o malih nevidnih ljudeh, ki so zaradi paničnega odziva politikov na razglasitev pandemije in zaprtja mej obtičali v Sloveniji, prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti. Vsebinsko bogat nabor podob vodi izrazito racionalna misel, oplemenitena s čustvenim nabojem na ravni likovnega izraza in izbire posameznih motivov. Ne glede na tradicionalno zapovedano profesionalno distanco, ki jo z neomajno objektivno držo zavzema ustvarjalec, reportažo odlikujeta spoštovanje in sočuten odnos do upodobljenih.

Matjaž Rušt, pohvala porote s področja novinarske fotografije (reportaža)

Dokumentarna serija Dvorišče je nastajala v času popolne ustavitve javnega življenja in omejenega gibanja. Delo od doma, ki je za marsikoga enostavna selitev pisarne na domači kavč, je za fotoreporterje svojevrsten paradoks. Gre za intimno pripoved velike zgodbe na najbolj osebni ravni. Za svojevrsten pogled skozi »dvoriščno okno«, skozi »premično ključavnico«, pri čemer se fotoreporter vzpostavlja v pasivni voajerski poziciji. Dosledno sledi dogajanju in ne moralizira, ampak šepeta.

Robert Balen, Večer, pohvala porote s področja novinarske fotografije (posamična fotografija)

Fotografija ponuja svež in neobremenjen ogled protesta kulturnikov pred ministrstvom za kulturo. Ponuja neobičajen pogled, ki priklene in ne dopušča hladnega odnosa. Nadvse premišljena kompozicija kot posrečena sestavljanka diagonal deluje lahkotno in igrivo. Zaradi neobičajnega pogleda od spodaj in močne osrednje figure se zdi, da je njena meja ali meja protesta le nebo.

Voranc Vogel, Delo, pohvala porote s področja novinarske fotografije (posamična fotografija)

Vsebinska večplastnost fotografije pročelja UKC Ljubljana nas spušča v mnoge svetove in mnoge male zgodbe. Nedvoumno nam omogoča zavzemanje varne voajerske pozicije, ki se niti za trenutek ne zdi prepovedana. Ravno obratno. Gre za poliptih znotraj ene same fotografije, pri čemer geometrijsko enakomerno razdeljena kompozicija, polna intimnih zgodb, napeljuje na posameznike, ki vsak po svoje igrajo svojo vlogo in odgovarjajo celoti. Gre za male junake, neznane zmagovalce in tihe poražence