Novinarske nagrade DNS, 2022

Novinarske nagrade DNS, 2022
Andrej Petelinšek, Večer, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija)

V nasprotju s klasičnimi heroičnimi momenti pokončnih junakov nas avtor nežno sooča z ležečim subjektom. Fotografija je likovno izčiščena, sugestivna, vsebina pa v sozvočju s kompozicijo. Skozi figuro ležečega junaka, ki ga postavlja sredi uničenja, nam omogoči neposreden vstop v intimno ozadje dogajanja.

Jaka Gasar, Dnevnik, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža)

Premišljeno izpeljana pripoved v najbolj klasičnem reportažnem pomenu. Brez poseganja in z natančno odmerjeno kritično distanco zgošča čas ter na poetičen in duhovit način pripoveduje o ognju. Skozi premišljeno izbrane motive zelo konsistentno niza občutja in se obenem spretno izogiba neposrednemu prikazu apokaliptičnega stanja ter direktnemu vpogledu v posledice.

Nik Erik Neubauer, Dnevnik, pohvala porote s področja novinarske fotografije (reportaža)

Zvest ostaja svojemu grobemu, surovemu in neprizanesljivemu načinu pripovedi, gledalca ne pušča ravnodušnega in mu ne privošči niti malo udobja. Z neritmičnim načinom podajanja zgodbe in nekonvencionalno rabo tehnike odločno razbija stereotipe in pričakovanja klasičnih reportažnih pripovedi. Pravzaprav se z njimi sploh ne obremenjuje, ampak preprosto pripoveduje, »po svoje«.