Novinarske nagrade DNS, 2023

Novinarske nagrade DNS, 2023
Blaž Samec, Delo, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija)

Fotografija, ki je nastala ob obisku predsednika vlade in hkrati takratnega ministra za zdravje, Roberta Goloba, na oddelku za kardiologijo in intenzivno terapijo otrok v UKC Ljubljani, je večplastna. Na eni strani stoji vladajoča politika, na drugi javno zdravstvo. Iz oči v oči oziroma z vprašanjem, kdo koga bolj potrebuje? Fotograf je fotografijo posnel na enem izmed medijskih dogodkov, a njena kvaliteta je v klasiki ujetega odločilnega trenutka, ki ponazori stanje, v katerem živimo.

Voranc Vogel, Delo, nagrada za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža)

Avtor nam kljub težki dostopnosti postreže s pretresljivimi prizori poplav, ki so mnogim vzele vse, in ob katerih nihče ne ostane ravnodušen. Ujeti trenutki in premišljena kompozicija poudarita tako stisko in nemoč ljudi kot vzbudita upanje in solidarnost. Gre za reportažo, ki ima močno in jasno sporočilnost. Vsak boj z naravo je boj z mlini na veter. Fotografije pa ostanejo kot spomin na preteklost in opomin za prihodnost.

Igor Napast, Večer, pohvala porote s področja novinarske fotografije (posamična fotografija)

Včasih odlična športna fotografija nastane šele v »tretjem polčasu«. Na fotografiji vidimo sodnika v nezavidljivem položaju, ko zapušča igrišče ob spremstvu varnostnikov, ki ga varujejo pred jeznimi navijači. Zanj pa je to kljub vsemu le še en dan v službi. Fotografija tako na humoren in slikovit način prikazuje realnost poklica nogometnih sodnikov.

Luka Cjuha, Dnevnik, pohvala porote s področja novinarske fotografije (posamična fotografija)

Odlično ulovljen trenutek, ki je presenetil skoraj vse, razen fotografa, ki je bil pripravljen na nepričakovano. K razmisleku o tem, kdaj je v določeni situaciji treba posredovati, poziva tudi vse nas, ki smo pogosto postavljeni v vlogo stranskega opazovalca. Pa naj si bo to na delovnem mestu, med protestom ali v zavetju doma.