Zagon platforme za prijavo napadov na novinarje

Društvo novinarjev Slovenije objavlja platformo za prijavo napadov na novinarje in medije v Sloveniji. Namenjena je novinarjem, ki v primeru napada lahko izpolnijo vprašalnik in tako javnosti posredujejo več informacij o napadu. Omogočila bo sistematično beleženje in spremljanje napadov ter ozaveščanje javnosti. Na platformi bodo zbirali prijave fizičnih napadov in groženj, verbalnih napadov, ki presegajo argumentirano kritiko novinarjevega dela, vključno s sistemskimi in finančnimi grožnjami medijem, ni pa namenjena poročanju o ekonomskih pritiskih na novinarje znotraj medija.

Ob zagonu platforme novinarjem, ki so žrtve napadov, nudijo tudi brezplačni prvi pravni posvet z Odvetniško pisarno Zakonjšek. Namen posveta je ugotoviti, ali je na določen napad možno in smiselno odgovoriti s pravnimi sredstvi. Navodila za prijavo na pravno svetovanje in več informacij o poteku najdete tukaj.

Novinarje, fotoreporterje, snemalce in druge medijske delavce vabijo, naj napade dosledno prijavljajo na platformo, saj je ključno, da napadi ne ostanejo nezaznani in nenaslovljeni. Po izpolnitvi vprašalnika bodo prijavo uredniško pregledali. Prijava napada na platformi ne bo avtomatično sprožila odziva društva in/ali drugih akterjev, vsekakor pa lahko spodbudi odziv(e).